Robertsfors kommun

Robertsfors kommun är en av kommunerna längs Västerbottens Östersjökust och genomflyts av fem åar; Kålabodaån, Flarkån, Rickleån, Storbäcken och Dalkarlsån. Vid Rickleån ligger tätorten Robertsfors som är centralort för kommunen. Av kommunens cirka 6 800 invånare (år 2017) bor drygt 2000 i tätorten Robertsfors, cirka 600 i tätorten Ånäset och strax över 500 i tätorten Bygdeå.

Nästan varje år sedan 1964 har längskidtävlingen 7-milan ägt rum mellan Vindeln och Robertsfors. På 2000-talet har dock tävlingen tvingats ställas in flera år på grund av olämpligt väder.

Robertsfors tätort

Robertsfors har fått sitt namn efter skotten Robert Finlay som tillsammans med sin irländske svåger John Jennings anlade Robertsfors Bruk i den lilla byn Edfastmark år 1759. Under sin storhetstid var handelsfirman Jennings & Finlay en av Sveriges största järnexportörer. Idag hittar vi ungefär 20% av kommunens sysselsättning inom tillverkningsindustrin – här finns bland ett järngjuteri och industridiamantfabriker.

Den som är intresserad av att veta mer om Robertsfors bruksortshistoria kan besöka Bruksmuseet i centrala Robertsfors, där man bland annat kan beskåda bruksjärnvägen och gamla bevarade arbetarbostäder.

Ånäset

Ånäset är en tätort vid Kålabodaån och E4:an, ungefär 13 km nordost om tätorten Robertsfors. Ånäset växte upp kring Nybyn, som var kyrkby och tingsställe. Det gamla tingshuset finns fortfarande kvar. Numera är Ånäset framförallt förknippat med ost – det finns ett ostlager för Västerbottenost här och ett konstverk bestående av två gigantiska osthyvlar som lutar sig mot varandra.

Bygdeå

Bygdeå ligger intill Östersjökusten och i gamla tider gick kustlandsvägen här igenom. Byn omges av en dalgång som inramas av en östlig förkastningslinje. Förr länge sedan låg marken här under vatten, sedan blev den tack vare landhöjningen en havsvik, och så slutligen bördig åkermark. I utkanten av Bygdeå rinner Storbäcken.

Bygde sten är en sprucken klipphäll belägen på Englandsskäret utanför Dalkarlså i Bygdeå socken. Enligt berättelser som nedtecknades på 1600-talet ska ryssar och kareler på medeltiden ha betraktat Bygde sten som ett gränsmärke mot det svenska riket. Vad som är historiskt belagt är att Bygdeå socken i början av 1300-talet var den nordligast belägna svenska socknen längs Norrlandskusten.

Kända personligheter

  • Centerpartisten Maud Olofsson är bosatt i byn Högfors, där hennes make växte upp.
  • Rockbandet Sahara Hotnights grundades i Robertsfors år 1992. Det består av sångerskan och gitarristen Maria Andersson, gitarristen Jennie Asplund, basisten Johanna Asplund och trummisen Josephine Forsman.