Örteer kan vara både gott och nyttigt. De kan tyvärr även vara relativt dyra. Det är sant att ett enskilt paket inte kostar särskilt mycket men ett paket ger vanligtvis bara ett lågt antal koppar och om man dricker mycket örtte kan det därför snabbt bli en relativt stor inkomstkälla. Jag vet att jag lätt kan lägga ett par hundralappar på olika örteer varje månad. Med detta i åtanke började jag forska lite på vilka örter det finns som växer i Västerbotten som man kan skörda för att göra eget nyttigt örtte. Jag har bara tagit med örter som är någorlunda vanligt förekommande och som man kan skörda i någorlunda stora kvantiteter. Det är lätt att skörda nog med örter för att man skall ha te för hela året och det tar bara några timmar att göra. Att mala de torkade örterna går snabbt och kan göras manuellt eller i en mixer. Båda metoderna fungerar bra.
Dags att se vilka teer man kan skörda själv.
Chaga (sprängticka) te
Jag börjar med att nämna chaga te eftersom jag redan tidigare skrivet en artikel om denna svamp och hur kommersiellt värdefull den skulle kunna vara för Västerbotten eftersom den betingar 1000 kr kilot. Det är inte svårt att hitta sprängticka men man behöver markägarens tillstånd för att få skörda den. Den omfattas inte av allemansrätten. Om man har många björkar på sin tomt är det relativt vanligt att man kan hitta tickan så att man inte måste be någon annan om tillstånd.
Sprängtickan är svårare att torka och mala än de andra örterna jag nämner på denna lista men om du bara läser hur man gör innan du börjar skall du lyckas utan problem.
Maskros
Maskros är ett populärt örtte som finns att köpa i många te butiker. Det finns dock ingen anledning att köpa maskroste eftersom man så lätt kan plocka maskrosblad under sommaren och torka dem. De flesta av oss rensar bort massor av dem varje sommar. Genom att torka plantorna man rensar bort istället för att slänga dem får man ett gott te. Man kan göra te från blommorna, bladen och roten. Här kan du läsa mer om hur du gör te på blommorna. Maskrosteer är mycket nyttiga och maskroste ingår ofta i detoxkurer.
Skogs/ängsyra
Båda skogs och ängssyra kan torkas för att skapa ett mycket gott friskt te. Detta te är relativt surt och är bra mot t.ex. urinvägsinfektion.
Enbärsbuske
Enbärsbusken ger ett gott te som man kokar på bladen hos enbusken. Eftersom enbusken har barr hela året behöver man inte torka barr utan kan använda färska barr hela året. Om man föredrar att torka mycket barr på en gång och torka dem så går det också bra. Enbärsbusken är mycket nyttigt och innehåller mycket vitaminer och mineraler. Det har även antibakteriella egenskaper.
Rölleka
Röllekan växer på sandrika jordar i hela Västerbotten och kan ofta hittas i mycket stora mängder där den växer. Det tar bara några minuter att plocka tillräckligt för hela årets tekonsumtion. Detta te säga ha blodrenande egenskaper och sögs stärka lever och njurar. Detta te kan även hjälpa dig förbättra din matsmältning.